Λίγες σκέψεις του contra legem E.A.A.K σχετικά με το ΑΠΘ UNCHAINED:

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως φέτος, ο χώρος του ΑΠΘ, έχει μετατραπεί σε γκέτο εμπόρων ναρκωτικών και μικροεγκληματιών, τα κλειδώματα των σχολών δυσχεραίνουν ή και εμποδίζουν τη δραστηριοποίηση πολιτισμικών και πολιτικών ομάδων, η ανασφάλεια είναι διάχυτη τα βράδια και η αστυνομία είναι πάντα υπ’ ατμών για να εισβάλει στο χώρο του ασύλου. Το ΑΠΘ που αποτελούσε ανέκαθεν ένα απ’ τα πιο ζωντανά πανεπιστήμια της χώρας, με πλήθος πολιτιστικών ομάδων, δραστηριοτήτων και πολιτικών διαδικασιών, τείνει να μετατραπεί σε ένα αποστειρωμένο γκετοποιημένο πανεπιστήμιο, με ωράριο λειτουργίας, στο οποίο η αστυνομία έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.
Μέσα σ’ αυτό το ακαδημαϊκό έτος είδαμε στέκια φοιτητών να γκρεμίζονται ή να μπαζώνονται, σχολές να κλειδώνονται από το μεσημέρι, μετά τη λήξη των μαθημάτων, αποκλείοντας την πρόσβαση σε πολιτιστικές ομάδες και συλλογικότητες εντός και εκτός του πανεπιστημίου, τις δυνάμεις καταστολής να εισβάλλουν στον χώρο του πανεπιστημίου και να συλλαμβάνουν βίαια απεργούς εργολαβικούς υπαλλήλους και φοιτητές την ημέρα του Πολυτεχνείου, καθώς και να διακόπτουν βίαια και με τη χρήση χημικών εκδηλώσεις μέσα στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. Είδαμε τα φώτα να σβήνουν στο πανεπιστήμιο και το εμπόριο ναρκωτικών να μετακινείται σκόπιμα εντός του. 
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μετέωρα, αποτελούν σχέδιο της κυβέρνησης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση και στην υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι η παιδεία. Αποτελούν σχέδιο για να βιώνει η νεολαία με τον πιο έντονο τρόπο τον αποκλεισμό, την αποστειρωμένη διακίνηση ακαδημαϊκής γνώσης μακριά από κοινωνικούς προβληματισμούς και περαιτέρω ανησυχίες, μακριά από συλλογικές διεκδικήσεις. Για να το επιτύχει αυτό σπέρνει το φόβο και την ανασφάλεια και προσπαθεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια από ζωντανούς χώρους , ανοιχτούς στην κοινωνία, στην καλλιτεχνική δράση, στην πολιτική και κοινωνική δραστηριοποίηση και στους συλλογικούς αγώνες, σε χώρους που οι φοιτητές τρέχουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ εντατικοποιημένοι και πειθαρχημένοι, χωρίς να έχουν διάθεση, χρόνο και δυνατότητα για οτιδήποτε άλλο. 
Η ελεύθερη έκφραση, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες εν γένει, οι συζητήσεις, οι κινηματογραφικές προβολές, οι θεατρικές παραστάσεις, οι εκδηλώσεις και τα πάρτυ που κοντράρουν την ευτελή κυρίαρχη αντίληψη περί τέχνης και την εμπορευματοποίησή της, είναι εκείνα που σύμφωνα με τις κυβερνητικές λογικές δε χωρούν στο πανεπιστήμιο που θέλουν να διαμορφώσουν, ένα πανεπιστήμιο αποκομμένο από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η τέχνη που προωθείται χρόνια τώρα από τις πολιτισμικές ομάδες του πανεπιστημίου είναι εκείνη που συγκρούεται με τις κυρίαρχες λογικές, που ζωντανεύει το πανεπιστήμιο και το οικειοποιείται ως δικό της, που εμπλουτίζει την καλλιτεχνική έκφραση και συζήτηση, που αντιπαρατίθεται με τα στάσιμα και προασπίζεται με τον πιο σαφή τρόπο το άσυλο, ως χώρο τέτοιο που χωρά όλη την κοινωνία, τις ανησυχίες και τους αγώνες της.
Το άσυλο, διασφαλίζει λοιπόν τη δυνατότητα ύπαρξης και έκφρασης ριζοσπαστικών αντιλήψεων, διεργασιών και πρακτικών, αποτελεί κεκτημένο ανυποχώρητων αγώνων και αυτή τη στιγμή βάλλεται με κάθε τρόπο. Είναι το υλικό και ουσιαστικό πεδίο συζητήσεων και συλλογικών δράσεων, ο χώρος εκείνος που αποτελούσε και θα συνεχίζει ν’ αποτελεί ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας και εφαλτήριο αγώνων. Όσο κι αν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της θέλουν να το παρουσιάζουν ως «άσυλο ανομίας», εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως «άσυλο πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης», που κανένα εμπόριο ναρκωτικών, καμιά στρατηγικά επιλεγμένη άνθιση μικροεγκληματιών, καμιά ανασφάλεια, κανένας φόβος δε χωρούν.
Για όλα τα παραπάνω, ως contra legem E.A.A.K., θεωρούμε το εγχείρημα του δεκαήμερου φεστιβάλ ΑΠΘ-UNCHAINED ένα πραγματικά αισιόδοξο βήμα, που αποσκοπεί στην επανακοικειοποίηση του πανεπιστημίου, που προασπίζει το χώρο του ασύλου ως χώρο ζωντανό και ανοιχτό σ’ όλη την κοινωνία και το λαό, που εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αγώνα για ελεύθερη έκφραση, δημιουργία, για δικαιώματα, για δημοκρατία, για αξιοπρεπή ζωή.


Contra Legem E.A.A.K.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s