Ανακοίνωση του Contra Legem EAAK: Άντι-οδηγός σπουδών ή όσα δε θα σου πουν ποτέ γραμματείες, καθηγητές και παρατάξεις…

Το παρόν φυλλάδιο δεν περιέχει χάρτες, ούτε τα cool στέκια της πόλης… Δεν περιέχει συμβουλές σχετικά με το πού πρέπει να πας και τι πρέπει να κάνεις… Δεν περιέχει σημειώσεις που θα σε βοηθήσουν να περάσεις στα μαθήματα ούτε συμβουλές για το ποια συγγράμματα να επιλέξεις ( αν είσαι τυχερός και έχεις τη δυνατότητα επιλογής…).
Με αυτό το κείμενο θέλουμε να σου πούμε μερικά πράγματα για το πώς λειτουργεί η σχολή, τι προβλήματα έχει και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα ξεπεράσουμε. Με αυτό το κείμενο επιχειρούμε και μια καλύτερη παρουσίαση του σχήματος, του ρόλου του μέσα στη σχολή και του τρόπου λειτουργίας του.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κάθε φοιτητής με την εγγραφή του στη σχολή γίνεται μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Ο σύλλογος είναι το συνδικαλιστικό όργανο της σχολής στο οποίο παρεμβαίνουν όλοι οι φοιτητές, οι πολιτικές συλλογικότητες κι οι παρατάξεις της σχολής. Ο σύλλογος παίρνει αποφάσεις μέσα από τη γενική συνέλευση όπου έχουν δικαίωμα λόγου όλα τα μέλη. Μετά από συζήτηση κι αντιπαράθεση όλοι οι παρευρισκόμενοι φοιτητές νομικής ψηφίζουν το ποιο πολιτικό πλαίσιο δράσης θα αποτελέσει απόφαση του συλλόγου και θα υλοποιηθεί. Η θεματολογία κάθε συνέλευσης περιλαμβάνει τόσο ζητήματα σχολής όσο και ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση συνολικά, την εργασιακή προοπτική και την κοινωνία ευρύτερα.
Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα ο Σ.Φ.Ν. έχει περιπέσει σε πλήρη αδράνεια με ευθύνη κυρίως των καθεστωτικών παρατάξεων. Από τη μία η παράταξη της κυβέρνησης και των μνημονίων η ΔΑΠΝΔ-ΦΚ που αποτελεί μέσα στο πανεπιστήμιο τον κύριο εκφραστή της βάρβαρης πολιτικής που βιώνουμε κι από την άλλη η ΠΑΣΠ που για καλή σου τύχη δε θα γνωρίσεις γιατί κάπου χαμένη στη μετάφραση ψάχνει το κεντροαριστερό της προφίλ παρέα με την ΕΛΙΑ.
ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΧΟΛΕΙΟ….
Έπειτα από μια εξοντωτική χρονιά, μετά το άγχος των εξετάσεων, το διάβασμα και την πίεση έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα που δε φαντάζει μάλλον τόσο ιδανική κι έρχεται να διαψεύσει όσους σου μιλούσαν ότι ως φοιτητής και δη νομικής θα ανταμειφθείς. Σε μια εποχή που τα δημόσια αγαθά βρίσκονται στο στόχαστρο ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης έρχεται να καταργηθεί και στην πράξη μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης πτυχές της οποίας αποτυπώνονται και στη σχολή μας.
Και εξηγούμαστε: από τη νέα χρονιά προβλέπεται αναμόρφωση του ισχύοντος προγράμματος σπουδών η οποία έρχεται να φέρει την κατάργηση των επαναληπτικών μαθημάτων κι εξεταστικών, την εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και τον περιορισμό μαθημάτων γενικής επιλογής. Για κάποιους μάλλον το σχολείο δεν τελείωσε ποτέ!!!

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου έρχεται να διαλύσει τη φοιτητική μέριμνα καταργώντας τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων (γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φοίτηση στη σχολή μας καθώς συγγράμματα και κώδικες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση του αντικειμένου) κι η λέσχη κι οι εστίες του ΑΠΘ οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση με αποτέλεσμα να εισάγονται κριτήρια για τον αριθμό των δικαιούχων.
ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ!!!!
Απέναντι στη λογική που θέλει το πανεπιστήμιο αποκλειστικά χώρο μαθημάτων κι αναπαραγωγής στείρας γνώσης, ως CONTRA LEGEM αναδεικνύουμε το πανεπιστήμιο ως χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης, ως χώρο συνολικής διάπλασης της προσωπικότητας.
Κάθε φοιτητής είναι ελεύθερος να επιλέγει ποιο μάθημα θα παρακολουθήσει και πότε, καθώς αυτά έχουν τη μορφή ακαδημαϊκών διαλέξεων.
Είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε πολιτιστικές ομάδες του συλλόγου του και να αποτελεί ενεργό μέρος αυτού.
Είναι δικαίωμα όλων μας η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, όπως κι η σίτιση στην πανεπιστημιακή λέσχη κι η παροχή στέγης στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές.
Όλα αυτά αποτελούν κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος που στο σήμερα έρχονται να αμφισβητηθούν και να καταργηθούν για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του κι όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τη διεκδίκησή τους μέσα από τη αναζωπύρωση των συλλογικών διαδικασιών του συλλόγου μας….
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ!!!
Το όνομά μας βρίσκεται σε αναλογία με τη χρήση του contra legem ως νομικού όρου. Έτσι κι εμείς ερμηνεύουμε την πραγματικότητα που ζούμε και προσπαθούμε να επικρατούν οι θέσεις που είναι αντίθετες σε αυτή. Σκοπός μας είναι η αντίθεση αυτή να οδηγεί όχι στη διόρθωση της πραγματικότητας, αλλά στην ανατροπή αυτή προς όφελος μιας άλλης (καταργητική ή contra legem ερμηνεία).
Επιλέγουμε τη συλλογικότητα….
Τι θέλουμε να εκφράσουμε: Σε μια εποχή που επιβάλλουν τον ατομικό δρόμο και το βόλεμα εμείς επιλέγουμε τη συλλογικότητα . Ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλάζει όμως τελικά ο κόσμος ή μήπως οι αγώνες είναι μάταιοι; Καταρχήν σε δύσκολους καιρούς είναι τιμή να πηγαίνεις κόντρα! Η ιστορία επίσης έχει αποδείξει πως με συλλογικούς αγώνες η ίδια η ιστορία μπορεί να αλλάξει…. Με μια τέτοια οπτική επιλέγουμε να αποτελούμε μια ανεξάρτητη αριστερή πολιτική συλλογικότητα. Μέσα σε μια σχολή όπου η ΔΑΠ προσπαθεί να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό, την απάθεια και τις πελατειακές σχέσεις θέλουμε να δώσουμε στην πολιτική το νόημα που της έχουν στερήσει. Πολιτική για εμάς είναι η συλλογική έκφραση των αναγκών και των ονείρων μας τα οποία παλεύουμε να ντύσουμε με πράξη. Γι αυτό πρεσβεύουμε κι έναν μαχητικό συνδικαλισμό ο οποίος δεν μπορεί παρά να εκφράζεται μέσω των γενικών συνελεύσεων. Ως ανεξάρτητη αριστερή παρέμβαση στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις γενικές συνελεύσεις και το ζωντάνεμα των διαδικασιών του συλλόγου. Διατηρούμε όμως παράλληλα και την αυτοτέλειά μας ως contra legem με καθημερινή παρέμβαση και πολύπλευρη δράση για θέματα τόσο της φοιτητικής καθημερινότητας όσο και της εργασιακής μας προοπτικής.
Επιλέγουμε αμεσοδημοκρατία…
Πως λειτουργούμε: Δεν είμαστε παράταξη, δεν είμαστε κάτι στατικό. Το CONTRA LEGEM είναι σχήμα. Είναι μια δυναμική διαδικασία που η ύπαρξη κι η εξέλιξη του βρίσκονται στα χέρια όσων βάζουν το λιθαράκι τους σε αυτό. Λειτουργούμε στη βάση της άμεσης δημοκρατίας. Η πολιτική μας αντίληψη κι η πολιτική μας δράση αποφασίζεται μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες μας, στις οποίες ο καθένας συμμετέχει ισότιμα χωρίς αρχηγούς, στελέχη κι ιεραρχίες. Το CONTRA LEGEM θέλουμε να αποτελεί ένα πεδίο υποδοχής προβληματισμών, ερωτημάτων κι αντιλήψεων που θα τροφοδοτούν όλους τους υπόλοιπους σχηματίες. Έπειτα μέσα από τη διαδικασία της από κοινού συζήτησης (θέση – αντίθεση – σύνθεση) προκύπτουν τα υλικά μας μέσα από τα οποία παρεμβαίνουμε και στους υπόλοιπους συμφοιτητές μας. Και τέλος, παραμένουμε ανεξάρτητοι από τους κομματικούς μηχανισμούς και την οικονομική χρηματοδότηση καθώς προϋπόθεση της πολιτικής ανεξαρτησίας είναι κι η οικονομική.
Επιλέγουμε την αριστερά της νίκης και της ανατροπής….
Επιλέγουμε Ε.Α.Α.Κ.
Για το λόγο αυτό το CONTRA LEGEM συνυπάρχει και συντονίζεται με τα ανεξάρτητα κι αριστερά σχήματα που υπάρχουν στις άλλες σχολές. Όλα τα σχήματα μαζί αποτελούν την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Η ΕΑΑΚ γεννήθηκε μέσα στο κίνημα του 90-91 και προσπαθεί να εκφράσει μια άλλη αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια. Αποτελεί το πιο ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της να υπάρχει ως διακριτό ρεύμα, να υπερβαίνει τους κατακερματισμούς της και να πετυχαίνει νίκες. Η ΕΑΑΚ στα 24 χρόνια ιστορίας της έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο μέσα στις σχολές και σε όλες τις μάχες που έχει δώσει το φοιτητικό κίνημα. Από τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος τη δεκαετία του 90, μέχρι το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 που μπλόκαρε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Γιαννάκου, κι από το Δεκέμβρη του 2008 που η νεολαία έβγαινε στο δρόμο βλέποντας το παρόν και το μέλλον της να δολοφονείται μέσα από τις σφαίρες στο πρόσωπο του Αλέξη Γρηγορόπουλου ως τη τις καταλήψεις του 2011 και τους αγώνες ενάντια στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο η Ε.Α.Α.Κ. ήταν πάντα στην πρώτη τη γραμμή. Για εμάς η λύση δε θα έρθει από ψηλά, για εμάς αναγκαίο στο σήμερα είναι ένα φοιτητικό κίνημα που θα αγωνίζεται ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αλλά και σε συντονισμό και συμπόρευση με το εργατικό κι ευρύτερα λαϊκό θα παλεύει για μόρφωση – δουλεία- δημοκρατία.
«Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει. Το δρόμο τον φτιάχνεις βαδίζοντας…»
CONTRA LEGEM _ E.A.A.K.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s